Time-lapse



Φτιάξτε Time-lapse με RAW αρχεία στο Photoshop


Τώρα που τα time-lapse είναι της μόδας, είναι ευκαιρία να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη των αρχείων RAW, για να πετύχουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Χρειαζόμαστε ένα φτηνό κινέζικο remote control που κοστίζει λίγα ευρώ. Κάτι σαν αυτό εδώ

Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα (και πιο ακριβά), όπως αυτό εδώ που έχουν διπλή χρήση (grip και Intervalometer) και έχουν το πλεονέκτημα πως δέχονται δυο μπαταρίες)



Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα τρίποδο (σταθερό)


Τι ρυθμίσεις θα βάλουμε στη μηχανή;
  • Όλα σε Manual mode: Εστίαση, έκθεση και White balance.
  • Είδος αρχείου: RAW

Πως θα φωτομετρήσουμε;
  • Θα φωτομετρήσουμε κανονικά, όπως θα κάναμε σε μια φωτογραφία.
  • Η επιλογή του διαφράγματος δεν μας απασχολεί και πολύ (πέρα από το βάθος πεδίου). Όμως, θέλουμε αργές ταχύτητες.  Πολύ αργές! Για να έχουμε ομαλή κίνηση, θέλουμε τα αντικείμενα που φωτογραφίζουμε να έχουν ένα σχετικό blur. Δηλαδή, αν φωτογραφίζουμε κάθε 3 δευτερόλεπτα, θέλουμε έκθεση για περίπου 1 δευτερόλεπτο.
    Όμως, το πρωί που υπάρχει πολύ φως, είναι αδύνατον να το επιτύχουμε, αφού όσο και να κλείσουμε το διάφραγμα, η ταχύτητα θα παραμένει υψηλή, θα χρειαστούμε λοιπόν για να κόψουμε το φως και ένα σετάκι με ND φίλτρα (ουδέτερης πυκνότητας). Αν δεν έχουμε, σαν λύση ανάγκης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολωτικό που κόβει 2 στοπ περίπου.

Κάθε πόση ώρα θα τραβάμε μια φωτογραφία;
  • Για θέματα με γρήγορη (σχετικά) κίνηση όπως τα σύννεφα, χρειαζόμαστε μια φωτογραφία κάθε 3 έως 5 δευτερόλεπτα.
  • Για θέματα με αργή κίνηση (η τροχιά του ήλιου) θέλουμε μια φωτογραφία κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου)
  • Για νυχτερινά θέματα (αστέρια) θέλουμε μεγάλη έκθεση (15 έως 30 δευτερόλεπτα) με ένα κενό ανάμεσα στις φωτογραφίες 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Τίποτα δεν είναι απόλυτο σε αυτά τα νούμερα. Χρειάζεται πειραματισμός.

Υπολογίστε πως για κάθε δευτερόλεπτο τελικού βίντεο, θα χρειαστούν περίπου 25 φωτογραφίες. Δηλαδή, αν φωτογραφίζουμε σύννεφα, τότε για 10 δευτερόλεπτα τελικού βίντεο, χρειαζόμαστε 10 δευτερόλεπτα x25 φωτογραφίες =250 φωτογραφίες. Δηλαδή θα πρέπει να φωτογραφίζουμε περίπου 15 λεπτά.

Η φωτογράφιση του Time-lapse είναι μια αργή διαδικασία. Πάρτε μαζί σας κανένα βιβλίο ή κάτι άλλο :-)

Και μετά … Photoshop :D

Επεξεργασία.
Α φάση

Ανοίγουμε από το File / Open του Photoshop, όλα τα αρχεία μαζί.



Αφού μιλάμε για RAW, ανοίγει αυτόματα το ACR και τα αρχεία μας «τρέχουν» σε μια στήλη στο αριστερό μερος. Έχοντας επιλεγμένη την πρώτη φωτογραφία, αρχίζουμε τις απαραίτητες διορθώσεις. Διορθώνουμε με άνεση τον καμένο ουρανό, φωτίζουμε τα σκοτεινα μας shadows, βάζουμε clarity και κάνουμε ο,τι άλλο θέλουμε εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες  που μας προσφέρουν τα RAW



Α, πολύ βασικό! Εφαρμόζουμε εργαλεία τοπικής επεξεργασίας! Τι Gradient και τι πινέλα σηκώνει μια σκηνή time-lapse, δε λέγεται! Με τα άγια RAW, κάνεις ... παπάδες :-p


Τέλεια!

Τώρα που διορθώσαμε τη μια, θα εφαρμόσουμε τις διορθώσεις αυτομάτως και σε όλες τις υπόλοιπες. Θα τις συγχρονίσουμε δηλαδή.
Έχοντας πάντα επιλεγμένη την πρώτη, πατάμε Select All και Synchronize και από το παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε τα πάντα (και τα Local Adjustments) και πατάμε ΟΚ.




Τώρα που όλες οι φωτογραφίες μας συγχρονίστηκαν, πατάμε το Save Images και επιλέγουμε να αποθηκευθούν κάπου, σε μορφή Jpeg.



Ξεκινάει το Export που παίρνει λίγη ώρα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε καφεδάκι. Προλαβαίνουμε άνετα :-p Μόλις τελειώσει, πατάμε Done και το παράθυρο κλείνει.


Β Φάση

Πάμε πάλι στην εντολή File / Open του Photoshop και επιλέγουμε το πρώτο Jpeg από αυτά που μόλις δημιουργήσαμε και τσεκάρουμε το κουμπάκι “Image Sequence” (Προσοχή! Για να είναι ενεργό αυτό το κουμπάκι, θα πρέπει τα ονόματα των αρχείων να είναι συνεχόμενα. Για παράδειγμα: Να έχουμε το IMG_244.jpg, IMG_245.jpg, IMG_246.jpg, IMG_247.jpg, κλπ)


Μόλις πατήσουμε το “Open” θα ακολουθήσει ένα πλαίσιο διαλόγου, το οποίο μας ρωτάει το frame rate για το βίντεο που θα φτιάξουμε. Μας ρωτάει δηλαδή, πόσες φωτογραφίες θα δείχνει σε ένα δευτερόλεπτο. Εδώ η κλασική ρύθμιση είναι τα 25 καρέ το δευτερόλεπτο, αν και μπορείτε να πειραματιστείτε και με τις άλλες τιμές. 


Αν βάλετε λίγα frames τότε η κίνηση του βίντεο θα φαίνεται διακεκομμένη. Αν βάλετε πολλά, θα έχετε ομαλή κίνηση αλλά τα αντικείμενα θα τρέχουν υπερβολικά

Πατήστε το ΟΚ και ... αυτό ήταν!
Ανοίγει η timeline του Photoshop, με το Timelapse έτοιμο.


Τώρα μπορείτε να κάνετε τις τελικές διορθώσεις και να πάτε στο μενού File / Export / Render Video, για να εξάγετε το Timelapse σε video. 



Διαλέξτε το φορμά και το ταινιάκι σας θα είναι έτοιμο μετά από λίγο :-)



και σε HD στο http://vimeo.com/56864247

 μ:)