Το νέο Lightroom 5. Αξίζει;

-->


Δεν την καταλαβαίνω την Adobe ώρες – ώρες.
Γιατί έπρεπε να αλλάξουμε έκδοση και να πάμε από την 4 στην 5 (και να πληρώσουμε φυσικά την αναβάθμιση); Για να προστεθούν τρία τέσσερα καινούργια πράγματα; Δεν θα ήταν πιο λογικό να βγει απλώς ένα απλό update;
 Τέλος πάντων, ας αφήσω τη γκρίνια. Πάμε να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά.


Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές

1) Η πιο σημαντική αλλαγή είναι τα Smart Previews.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε πως από τη στιγμή που κάνουμε Import κάποιες εικόνες, για να τις επεξεργαστούμε ή να τις κάνουμε export, θα πρέπει τα πρωτότυπα αρχεία να βρίσκονται στη θέση τους. Αλλιώς οι φωτογραφίες εμφανίζουν ένα ερωτηματικό που μας δηλώνει πως οι φωτογραφίες είναι offline και συνεπώς μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτές μόνο στο module της Library.

Αυτό άλλαξε λοιπόν. Αν κατά το Import πατήσουμε το μικρό κουμπάκι “Build Smart Previews” τότε το Lightroom θα δημιουργήσει και ένα δεύτερο preview που θα αποθηκευθεί δίπλα (σε ξεχωριστό φάκελο) στα κανονικά previews.

Έτσι, αν υποθέσουμε πως χρησιμοποιούμε ένα laptop στο οποίο έχουμε τον κατάλογο και τα Previews του Lightroom και έναν εξωτερικό δίσκο στον οποίο έχουμε τα πρωτότυπα αρχεία, με τα Smart Previews θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας ακόμα και αν έχουμε αφήσει τον εξωτερικό δίσκο αλλού. Θα μπορούμε ακόμα και να τις κάνουμε export ή publish!
Μαγικό; Όχι ακριβώς.
Πριν από καιρό είχα δημοσιεύσει ένα post που έλεγε πως να εξοικονομήστε χώρο στο LR, χρησιμοποιώντας την Lossy Compression κατά την μετατροπή σε DNG. Ακριβώς αυτή τη τεχνολογία μας «σερβίρει» σαν κάτι νέο η Adobe στο Lightroom 5


Με λίγα λόγια, αν δημιουργήσετε Smart previews κατά την εισαγωγή, ή αν τα δημιουργήσετε εκ των υστέρων (επιλέγετε όσες (ή και όλες)  φωτογραφίες θέλετε, και από το μενού Library πηγαίνετε στο / Previews / Build Smart Previews, ή απλώς πατάτε το μικρό κουμπάκι κάτω από το ιστόγραμμα. 


Και στις δυο περιπτώσεις ακολουθεί ένα πλαίσιο διαλόγου και η δημιουργία των previews αρχίζει, αν το κάνετε λοιπόν, τότε το LR θα δημιουργήσει μικρά DNG των 2mb περίπου, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα του μικρού βάρους σε mb, αλλά και το μειονέκτημα της φτωχής πληροφορίας, αφού δεν μιλάμε για τα πρωτότυπα RAW με το μεγάλο βάθος χρώματος (αλλά και τα πολλά mb). Φυσικά αυτά τα μικρά DNG είναι και μικρά σε ανάλυση (μεγάλη πλευρά 2540 pixel), που όμως είναι ικανοποιητική για να δουλέψουμε, να στείλουμε mail ή να τις δημοσιεύσουμε στο internet.
Μόλις «κουμπώσουμε» τον σκληρό δίσκο με τα πρωτότυπα αρχεία, το Lightroom ενημερώνει αυτομάτως τα αρχεία αυτά χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε το παραμικρό.
Σημείωση. Εντάξει, δεν θα ανεβάσουμε και το Exposure στα +4 stop με αυτά τα μικρά DNG! Εννοείται πως έχουν περιορισμένες δυνατότητες διόρθωσης. Επίσης, προσοχή και με το sharpening αφού και αυτό θα αλλάξει όταν θα εφαρμοσθεί στα μεγάλα αρχεία.

2) Το νέο «Advanced Healing Brush»

Μέχρι σήμερα, το Healing Brush ήταν μόνο κυκλικό και ήταν ό,τι πρέπει για να σβήνει σκόνες, αλλά μέχρι εκεί. Με το LR5, έγινε ... Advanced, και έγινε πινέλο!
Δηλαδή, με μονό κλικ είναι όπως και πριν, αλλά με αριστερό κλικ πατημένο, βάφει σαν πινέλο.



Εντάξει, καλό είναι, αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως για αυτές τις δουλειές θέλουμε το Photoshop. Αλλά από το τίποτα ...
Tip: Πατήστε το «Α» και η εικόνα θα γίνει αρνητική ώστε να διακρίνετε καλύτερα τις σκόνες και τα σκουπίδια. Μπορείτε μάλιστα να ρυθμίσετε το threshold με το συρόμενο διακόπτη. (πλάκα έχει :-D)



3) Το Radial Gradient
Λογική κίνηση από την Adobe να προσθέσει ένα δεύτερο είδος Gradient. Σε κυκλικό ή ελλειπτικό σχήμα, είναι πραγματικά χρήσιμο.



4) Το Upright tool (αυτόματη διόρθωση προοπτικής)
Καλούτσικο εργαλείο, αλλά όχι τέλειο. Άλλοτε δουλεύει και άλλοτε όχι.
Δεν κάνει θαύματα, αλλά σε λογικά προβληματικές εικόνες, δουλεύει καλά.
Πάντως ισιώνει τον ορίζοντα τέλεια ;-)


Και εδώ το Photoshop παραμένει αναντικατάστατο ;-)


ας δούμε όμως και τις πιο μικρές βελτιώσεις που έγιναν.


Στη Library
  • Προστέθηκαν κάποια κριτήρια στις Smart Collections, όπως File size, Bit Depth κλπ.
Στο Develop
  • Επιτέλους το Develop ανοίγει πιο γρήγορα!
  • Καλύτερη διαχείριση της μνήμης
  • Με Ctrl/Cmd + Alt/Opt + Drag μπορούμε να διπλασιάσουμε ένα gradient ή ένα brush
  • Στην καρτέλα Manual του Lens Correction, προστέθηκε το Aspect slider με το οποίο αλλάζουμε την κλίμακα της εικόνας (μπορούμε να «ψηλώσουμε» ένα κτίριο)
  • Στο Crop, μπορούμε να κροπάρουμε με λόγο πλευρών επί του κροπαρισμένου!
    Δηλαδή, κόβεις μια φωτογραφία τετράγωνη και μετά μπορείς να κόψεις 2:3 από αυτό το τετράγωνο.
  • Το Auto Sync περιλαμβάνει και τα εργαλεία τοπικής επεξεργασίας (gradient κλπ)
  • Δεν βγαίνει πια εκείνο το θαυμαστικό που σου υποδείκνυε πως η φωτογραφία έχει διορθωθεί με παλιότερο Lightroom. Αντί αυτού, εμφανίζεται ένας μικρός κεραυνός κάτω από το ιστόγραμμα.


Στις καρτέλες Book και Map
Ελάχιστες αλλαγές, τίποτα το αξιοσημείωτο.

Στο Slideshow
  • Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε και Video

Στο Print
  • Τα κουμπιά Print και Print One μετονομάστηκαν σε  Printer και Print (γιατί;)

Γενικές αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας.
  • Μια πολύ ωραία αλλαγή είναι το πλήκτρο Fκαι η Full screen λειτουργία.
    Όπου και αν είσαι, όποια διάταξη και εάν έχεις, το
    “F” εξαφανίζει τα πάντα (ακόμα και τον δείκτη του ποντικιού) και γεμίζει την οθόνη σου με τη φωτογραφία!
  • Πολλές φορές πατάγαμε κατά λάθος το \και χωρίς να το καταλάβουμε εξαφανιζόταν η Tool bar. Τώρα πια, βγαίνει μήνυμα που σου λέει πως να την επαναφέρεις.
  • Ενώ είμαστε στο Develop, στο μενού View / Loupe Overlay / υπάρχουν πια  Grid & Guides που προσθέτουν πλέγμα στην εικόνα μας. Αφού το εμφανίσουμε, με Ctrl/Cmd πατημένο, αλλάζουμε το opacity και το μέγεθος του πλέγματος

 
  • Στα View Options της Library, μπορείς πλέον να καθορίσεις το πόσο έντονο θα είναι το χρώμα των Labels (ωραίο!)

  • Εξαφανίστηκαν εκείνα τα χαζά διακοσμητικά κάτω από κάθε πάνελ και το “None” είναι το Default. Άφησαν ένα διακοσμητικό για τους ... αδιόρθωτους :-p


Εγκατάσταση
Όπως πάντα, όταν το εγκαταστήσετε και ανοίξετε για πρώτη φορά τον κατάλογό σας, θα ζητήσει να κάνετε upgrade (τον κατάλογο). Να το κάνετε, μη φοβάστε. Το Lightroom θα δημιουργήσει αυτόματα backup από τον παλιό κατάλογο και θα κάνει Upgrade ένα αντίγραφο αυτού. Θα πάρει αρκετή ώρα (αν έχετε τεράστιο κατάλογο, μπορεί να κάνει και μισή ώρα), μην ανησυχήσετε καθόλου :-)

Απαιτήσεις συστήματος
  • Τέρμα και τα Vista! Από Windows 7 (με Service Pack 1) και πάνω.
  • Τέρμα και τα παλιά OS στα Mac! Από Lion και πάνω.
    (θα αναβαθμιστείτε θέλετε δεν θέλετε!)
    :-p


Αυτές είναι οι αλλαγές σε γενικές γραμμές.
Δεν ανέφερα μόνο μερικές τόσο μικρές που δεν άξιζε να χάσουμε την ώρα μας.

Για όσους ασχολούνται παράλληλα και με το Photoshop, κάποια από αυτά που είδαμε εδώ, θα τα συναντήσουν και εκεί, στο ACR.

Τα προγράμματα ανανεώνονται συνεχώς και εμείς πρέπει να τα παρακολουθούμε.
Μας κουράζουν λίγο μέχρι να τα μάθουμε, αλλά στο τέλος χαιρόμαστε με τη λειτουργικότητά τους.

Αξίζει λοιπόν να εγκαταστήσετε το νέο Lightroom 5
 

μ:)

0 comments:

Post a Comment