Αρχειοθετήστε και εξοικονομήστε έως 70% χώρου στο δίσκο σας. (Lightroom)



Εντάξει, είναι λίγο παραπλανητικός ο τίτλος του Tip, άλλα ισχύει υπό προϋποθέσεις.

Για όσους από εμάς ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη φωτογραφία, ή για όσους από εμάς είναι δύσκολο να διαγράφουμε τις "δεύτερες" φωτογραφίες, αυτό το Tip είναι πολύ χρήσιμο.

Παράδειγμα Νο1 
Γυρίζετε από ένα ταξίδι, και καθώς διαλέγετε στο Lightroom βλέπετε πως οι περισσότερες δεν αξίζουν. Αλλά από την άλλη, δεν σας πάει  και να τις πετάξετε. Όμως, αν μιλάμε για 1000 Raw, μιλάμε για 30GB σκουπίδια (τα οποία θα πρέπει να γίνουν και backup)!

Παράδειγμα Νο2
Φωτογραφίζετε γάμους, κλπ, διορθώνετε τα RAW, τελειώνετε τη δουλειά, παραδίδετε στον πελάτη, και σαν σωστοί επαγγελματίες αρχειοθετείτε τις φωτογραφίες μήπως και σας ζητηθούν ξανά. Άλλα θα κρατήσετε όλα αυτά τα RAW;

ΟΚ, καταλαβαίνετε το πρόβλημα.

Ιδού μια λύση με το κάλο μας Lightroom.
Είναι εύκολη, γρήγορη και θα σας απαλλάξει από την ανάγκη να αγοράσετε καινούργιο δίσκο για αρκετό καιρό.

Είναι τόσο αποτελεσματική που το ίδιο Raw με τις ίδιες ρυθμίσεις, γίνεται
από 30,3 μόλις 9,7mb  (Raw από Canon 5d MkII)





Πηγαίνετε στη Library (G) και επιλέξτε μια ή περισσότερες φωτογραφίες.

1) Από το μενού Library, επιλέξτε την εντολή "Convert Photo to DNG"



2) Θα ανοίξει ένα πλαίσιο διαλόγου στο οποίο θα επιλέξετε αυτά που σας έχω σημειώσει:


  • Delete Originals (για να διαγράψει αυτόματα τα παλιά μεγάλα RAW)
  • Jpeg preview στο None για να γλιτώσετε τα MB που καταλαμβάνει το Jpeg Preview που ενσωματώνουν τα Raw αρχεία. Έτσι και αλλιώς θα τα βλέπετε κανονικά στο LR
  • Use Lossy Compression - Το πιο βασικό. Με αυτό λέτε στο LR να εφαρμόσει συμπίεση έτσι ώστε να μειωθεί το μέγεθος. Η συμπίεση είναι οριστική και προκαλεί απώλεια, και για αυτό τη λέμε Lossy. Όμως δεν έχει καμιά σχέση με τη συμπίεση που γίνεται στο Jpeg. Το αρχείο θα συμπιεστεί, άλλα θα μείνει στη φάση που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, αν έχετε κάνει το Raw ασπρόμαυρο, το έχετε τονίσει και έχετε ανακτήσει τα καμένα, η μετατροπή θα γίνει σε αυτή ακριβώς τη φάση. Έτσι, αν και θα χαθεί πληροφορία, στην ουσία θα σας μείνει μονo η πληροφορία που θέλετε. Φυσικά μπορείτε να κάνετε όποτε θέλετε Reset και να βρεθείτε με το αρχικό έγχρωμο Raw, το οποίο όμως πια θα έχει λιγότερες δυνατότητες διόρθωσης, αφού από τα 12 θα έχει υποβιβαστεί στα 8 bit. (διαβάστε και ΥΓ)


Νομίζω πως είναι μια ωραία δυνατότητα του LR4. :-)

Προσοχή: Να την χρησιμοποιήσετε κυρίως για τις φωτογραφίες που δεν σας ενδιαφέρουν και πολύ, ή αυτές που σκεφτόσασταν να πετάξετε αλλά διστάζατε.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 ΥΓ τεχνικό, για τους σπασίκλες. :-p
 
Ωραία όλα αυτά άλλα τι παίζει ακριβώς με αυτή την εντολή; 
Αυτό αναρωτήθηκα ο … σπασίκλας
Λοιπόν: 

1) Αν και χρησιμοποιείται ο αλγόριθμος του Jpeg, η μετατροπή είναι εντελώς διαφορετική.
Το αρχείο ναι μεν πέφτει από  τα 12 στα 8 bit,  άλλα με διαφορετικό τρόπο από το Jpeg, γιατί εδώ, διατηρούνται και οι 256 τόνοι, άλλα κατανέμονται εκεί που υπάρχει πληροφορία. Δηλαδή, αν μια εικόνα έχει πλούσια μεσαία, άλλα καμένα λευκά, πάνε περισσότεροι τόνοι στα μεσαία, σε αντίθεση με το Jpeg που απλώς πετάει κάθε τόνο πάνω από το 220  στην περίπτωση των καμένων.
Έτσι, στην περίπτωσή μας, οι 256 τόνοι διατηρούνται και μπορούμε να τους κατανείμουμε διαφορετικά όποτε θέλουμε. H Adobe το αποκαλεί αυτο  "1D perceptual mapping"
Έχουμε δηλαδή ένα φτωχό Raw (αν και για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να πούμε πως αφού έγινε το
demosaicing, παύει να είναι πλέον Raw).

2) Σε αντίθεση με τα Jpeg, εδώ, διατηρείται ο χρωματικός χώρος του αισθητήρα μας. Δηλαδή, δεν υπάρχει η αναγκαστική απόρριψη των χρωμάτων που βρίσκονται έξω από τον χρωματικό εργασίας, άλλα όποτε θέλουμε γυρίζουμε πίσω και επιλέγουμε άλλον.

3) Χρησιμοποιείται Dithering για να αποφευχθεί το φαινόμενο του Banding. Πως το κάνει αυτό; Προσθέτει ελάχιστο θόρυβο στις πολύ λεπτές μεταβάσεις από τον ένα τόνο στον άλλο, έτσι ώστε να έχουμε ομαλά σβησίματα (σε ουρανούς κλπ)

Σημείωση: Μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε κάνει ήδη την μετατροπή από RAW σε DNG γιατί θα προκαλέσετε πιθανόν JPEG artifacts.






0 comments:

Post a Comment