Διαγράψτε τα Previews του Lightroom και εξοικονομήστε χώρο.

Όπως ξέρετε καλά, το Lightroom δεν δείχνει και δεν πειράζει τις πρωτότυπες φωτογραφίες, αλλά δημιουργεί previews (μικρά σχετικά αρχεία jpeg) για να τις βλέπουμε μέσα στο LR

Τα previews αυτά δεν πιάνουν πολύ χώρο, εκτός αν έχετε ορίσει κατά το import, να δημιουργούνται previews σε 1:1. 

Να δημιουργούνται δηλαδή μεγάλα previews, με ανάλυση ίση με τις αρχικές σας φωτογραφίες, ώστε όταν κάνετε αριστερό κλικ σε μια φωτογραφία, το LR να σας σας δείχνει αμέσως την εικόνα σε 100% μεγέθυνση. 

Αλλά ακόμα και αν δεν ορίσατε κάτι τέτοιο κατά το Import, κάθε φορά που κάνετε κλικ πάνω σε μια εικόνα για να τη δείτε μεγάλη, το Lightroom δημιουργεί αυτόματα ένα preview 1:1.

Αν δεν το έχετε πειράξει, το LR, σβήνει αυτά τα μεγάλα previews μετά από ένα μήνα αυτόματα και αυτό είναι πολύ βολικό.


Όμως, και τα άλλα preview σιγά σιγά μαζεύονται και για έναν κατάλογο με 50000+ φωτογραφίες, εύκολα μπορεί να φτάσουν τα 20 και 30GB!

Αν έχετε πρόβλημα χώρου, μπορείτε να τα διαγράψετε άφοβα!
Τα previews βρίσκονται πάντα μαζί με τον κατάλογο.

Αν δεν είστε σίγουροι για το που βρίσκονται, ανοίξτε το Catalog Settings από το Preferences και πατήστε Show

Εκεί δίπλα στον κατάλογο , θα δείτε ένα φάκελο (για τα Windows) ή ένα αρχείο (για τα Mac) που θα ονομάζεται με το όνομα του καταλόγου σας και σαν extension θα έχει το "...Previews.lrdata"

Κλείστε το Lightroom (γιατί δεν μπορείτε να διαγράψετε κάτι όταν είναι σε χρήση και θα εξαφανιστούν και κάποια αρχεία που εμφανίζονται μόνο όσο είναι ανοικτό το LR) και έτσι θα δείτε την πιο κάτω εικόνα.




Διαγράψτε το συγκεκριμένο αρχείο.

Ανοίξτε πάλι το LR και θα διαπιστώσετε πως δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Κάθε φορά που ανοίγετε ένα folder, το LR δημιουργεί αστραπιαία τα απαραίτητα previews και κάθε φορά που κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία, δημιουργεί το απαραίτητο μεγάλο preview.

Αν έχετε λοιπόν πρόβλημα χώρου, μη φοβάστε. Πετάξτε τα previews και αυτά αυτόματα θα ξαναγίνουν. Άλλωστε, τι νόημα έχει να κρατάτε previews από παλιές φωτογραφίες που τις κρατάτε μόνο για λόγους αρχείου;

μ:)



0 comments:

Post a Comment